Sursa si tara de tranzit pentru femeile si minorele traficate in scopul exploatarii sexuale in statele europene, Romania trebuie sa demonstreze ca poate combate acest flagel, cu atat mai mult cu cat aceasta conditie este impusa de Uniunea Europeana in vederea aderarii.
In acest sens, ofiterii de la Crima Organizata specializati in domeniu impreuna cu cei de la frontiera colaboreaza strans cu ofiterii de informatii straini pentru anihilarea retelelor de proxeneti si traficanti de fiinte umane.
Progresele inregistrate de structurile Ministerului Administratiei si Internelor in acest domeniu, semnalate in raportul Departamentului de stat american privind traficul de persoane,au fost prezentate chiar de secretarul de stat Condoleezza Rice.
Inclusa in "Nivelul 2" alaturi de alte state europene, Romania a inregistrat, potrivit raportului Departamentului de stat american dat publicitatii la data de 5 iunie, importante progrese in domeniul combaterii traficului de fiinte umane. Raportul numeste eforturile depuse anul trecut de Politia Romana, printre care anchetarea a 231 de cazuri, trimiterea in fata instantei a 124 de dosare de trafic, rezultatul constand in condamnarea a 235 de traficanti.
"O crestere mai mare de suta la suta, in raport cu cei peste 103 traficanti condamnati in 2004", noteaza raportul, precizand ca dintre cei 235 de condamnati, doar 137 au primit pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 1 si 10 ani.
128 de faptuitori cercetati in arest preventiv, 326 in libertate
In primele luni ale anului in curs, lupta impotriva traficului de persoane desfasurata de ofiteri a fost, insa, mult mai intensa. Potrivit chestorului Eugen Corciu, adjunctul sefului Politiei Romane, ofiterii Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate au anchetat 302 cauze, savarsite de 454 de faptuitori. "Dintre acestia, 128 de persoane