Indici bursieri tot mai mici
Dupa trei ani de crestere continua, anul 2006 a adus investitorilor pe piata de capital rezultate mai mult decat modeste.
Incertitudinile legate de modificarea Codului Fiscal, de pragul de detinere la SIF-uri, scandalurile in care este implicata conducerea Rompetrol si lipsa unei strategii pe termen lung cu privire la dezvoltarea bursei sunt doar cateva din elementele care au influentat negativ evolutia bursei.
Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Marian Lupu, reprezentant al casei de brokeraj Estinvest vorbeste despre toate acestea ca si despre ce va aduce nou pe bursa aderarea la Uniunea Europeana.
HotNews.ro:Cum apreciati evolutia bursei in primele sale luni din 2006?
Marian Lupu:Pana acum, evolutia bursei a fost dezamagitoare pentru foarte multi investitori. Dupa un inceput in forta, in ianuarie si februarie, continuare a evolutiei din a doua parte a lui 2005, a urmat corectia, oarecum asteptata si normala.
Doar ca aceasta corectie s-a prelungit foarte mult, continuand pana in prezent si, in plus, avand o amplitudine mult mai mare decat cele mai pesimiste asteptari. Se poate spune ca s-a repetat scenariul evolutiei de anul trecut, cu maxime in februarie, si minime in mai, desi premisele acestei evolutii au fost diferite.
Din punctul de vedere al lichiditatii, trendul ascendent din 2005 nu s-a confirmat si in 2006, mai ales pe perioada de scadere, volumele de tranzactionare zilnice fiind de cele mai multe ori modeste.
HotNews.ro:Care a fost evolutia indicilor bursieri, a capitalizarii si a volumului tranzactiilor?
M.L.: Indicii bursieri au inregistrat maxime in februarie, de atunci scazand continuu, ajungand la nivelul de la inceputul anului (BET si BET-C), indicele SIF-urilor - BET FI fiind cel mai afectat, scazand cu 26% fata de nivelul de la 1 ianuarie.