Potrivit Curtii Europene de Audit, in jumatate din cazurile de fonduri PHARE verificate in Romania si Bulgaria, banii erau folositi doar partial, sau chiar deloc in scopul anuntat. In Raportul facut ieri public de Curte, prin programele nationale PHARE din perioada 2000-2004 au fost alocate Romaniei 1.400 de milioane de euro, iar Bulgariei 511 milioane.
Concluziile documentului CEA s-au bazat pe examinarea a 48 de cazuri care au totalizat 51 de milioane de euro in Romania si 14 milioane in Bulgaria, plata finala a acestor proiecte fiind facuta in 2005.
Proiectele auditate au fost, in general, in cadrul obiectivelor investitionale ale PHARE, adica pentru alinierea la standardele si normele Uniunii Europene si pentru sprijin in cadrul programelor de Coeziune Economica si Sociala, noteaza documentul. In general, proiectele au fost initiate conform contractelor de executie si furnizare.
"Insa, continua documentul, la momentul auditului, aproximativ jumatate dintre proiectele de investitii controlate si bunurile respective nu erau folosite deloc, sau doar partial pentru scopul declarat. Evolutia si rezultatele erau mult in urma programului, uneori chiar cu doi ani. Aceste intarzieri se datorau unei lipse cronice de capacitate administrativa si de resurse nationale. De aceea, este nevoie ca autoritatile nationale sa faca, in continuare, eforturi substantiale pentru a finaliza proiectele si a realiza obiectivele propuse".
Viabilitatea tehnica a bunurilor rezultate din investitii nu este asigurata, iar longevitatea sta sub semnul riscului. In ceea ce priveste parcurile si incubatoarele de afaceri, exista numeroase probleme de managament care trebuie rezolvate pentru a se realiza viabilitatea economica, se afirma in Raport.
Desi controlul initial al Comisiei Europene asupra acestor proiecte s-a dovedit eficace, Curtea Europeana de Audit critica m