Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va propune Guvernului restructurarea firmei Tractorul prin restrângerea activităţii şi disponibilizări de personal cu plăţi compensatorii, după ce negocierile cu Mahindra&Mahindra pentru preluarea societăţii din Braşov au fost suspendate. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a discutat, marţi, pe tema situaţiei Tractorul Braşov, cu preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) Matei Brătianu şi liderul sindicaliştilor de pe platforma Tractorul, Gheorghe Apostu.
Ce mai rămâne se privatizează
„Nivelul mare al datoriilor, de 13.740 miliarde de lei vechi, cu pierderi estimate în acest an la peste 1.300 miliarde de lei şi pierderi deja înregistrate de 1.100 miliarde de lei arată că societatea se află într-o gravă criză financiară şi, prin urmare, are nevoie de măsuri radicale de restructurare”, se arată într-un comunicat al AVAS. Instituţia propune restrângerea activităţii Tractorul într-un modul viabil, care va putea fi scos la privatizare.
Pământ contra datorii
„Tractorul nu mai poate continua să funcţioneze pe o platformă de peste 120 de hectare, într-un sistem energofag. Activitatea restrânsă la partea de producţie şi montaj poate continua pe circa 40-50 de hectare. Producţia poate fi comasată, prin formarea unui nucleu compact şi viabil din Fabrica de tractoare şi Fabrica de turnate-forjate”, se precizează în comunicat. Activele independente de fluxul de producţie ar putea fi vândute, urmând ca fondurile obţinute să fie utilizate pentru plata datoriilor, susţin oficialii AVAS.
Încă 1.000 de disponibilizări
Restructurarea Tractorul implică şi disponibilizarea unor angajaţi, cu plata salariilor compensatorii, în baza unei ordonanţe emise în 2003. „Pentru aceasta, AVAS va iniţia un proiect de hotărâre de guvern, care va fi îna