Mai mult de 20 de persoane au cazut ieri pe strada, numai in Capitala, din cauza caldurii.
„Organismul cedeaza mai usor la caldura daca oamenii sunt agitati. Stresul creste tensiunea in vasele de sange, caldura provoaca si ea vasodilatatie si nu este de mirare ca oamenii cad pe strada”, spune Georgeta Militaru, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB).
Specialistul ii sfatuieste atat pe batrani, cat si pe tineri sa nu se enerveze pe canicula fiindca risca sa cedeze din cauza caldurii.
Specialistii mai recomanda evitarea plimbarilor la orele de varf, iar atunci cand iesirile sunt inevitabile este bine sa fie facute dupa o masa consistenta si consumul unei cantitati suficiente de apa plata.
„Nu toti oamenii se adapteaza la fel de repede si la fel de bine unei temperaturi mai ridicate, de aceea este important ca organismul sa aiba rezistenta”, sugereaza Georgeta Militaru, medic coordonator la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti.
In ceea ce-i priveste pe copii, pediatrii au cateva sfaturi: imbracati-i cat mai lejer, faceti-le dusuri de doua-trei ori pe zi, dati-le sa bea cel putin un litru de lichide zilnic si pudrati-i la nevoie.
„Mai ales copiii mici, din cauza cutelor de grasime, transpira abundent si fac bubite care-i deranjeaza. In astfel de situatii, recomandam folosirea pudrelor. Sugarii isi regleaza singuri necesarul de lichide fiindca plang daca le e foame, iar copiii mai mari trebuie sa bea supe, ceai, lapte, sucuri, apa, in total peste un litru de lichide zilnic”, ne sfatuieste medicul pediatru Tereza Franciuk.
Nori, averse si descarcari electrice
In urmatoarele trei zile vom avea parte de o vreme calda, dar instabila, cu innorari accentuate si averse insotite de tunete si fulgere, avertizeaza specialistii de la ANM.
Astazi, cei mai afectati vor fi locuitorii