Japonezii pleca, la fel si italienii. Romanii raman.
Seful guvernului de la Tokyo, Junichiro Koizumi, a anuntat ieri ca militarii japonezi vor fi retrasi din Irak pana la sfarsitul lunii iulie, punandu-se astfel capat primei desfasurari de trupe nipone intr-o zona de razboi dupa 1945.
Este vorba despre 600 de militari trimisi in ianuarie 2004, la Samawa, capitala provinciei irakiene Al-Muthanna, in cadrul unei misiuni umanitare si de reconstructie. Forta internationala din Irak care actioneaza alaturi de americani se reduce astfel la 14.500 de militari.
Desi niciun militar nipon nu a fost ranit sau ucis in cadrul misiunii, sapte civili japonezi au fost rapiti in Irak din 2004 incoace, iar doi dintre ei au murit, unul fiind decapitat de insurgenti (Jacqueline Prager)
Italienii pleaca, romanii raman
"Romania nu a luat decizia de a retrage trupele din Irak si nu are in perspectiva o asemenea intentie, dar, in acelasi timp, nici nu intentioneaza sa suplimenteze trupele desfasurate in cadrul coalitiei internationale", a declarat ieri, la Roma, ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu.
Aflat in vizita oficiala in Italia, seful diplomatiei romane s-a intalnit la Palatul Farnezina - sediul MAE italian - cu Massimo D’Alema, omologul sau din cadrul noului guvern de la Roma, cu care a discutat detaliile anuntatei retrageri a trupelor italiene din Irak, in conditiile in care fortele romanesti aflate in Golf actioneaza sub comanda militara italiana.
Dupa discutiile cu oficialul roman, ministrul de externe italian a reiterat hotararea Italiei de a-si incheia prezenta in Irak, amintind totodata ca, in ciuda schimbarilor democratice de guvern, relatiile dintre Italia si Statele Unite trebuie sa ramana unul dintre pilonii politicii externe a Romei. (Calin Stoica-Diaconovici)