Patronii spun ca evolutia sectorului IT va fi stopata de noul Cod Fiscal, investitiile in domeniu fiind in pericol de a se reorienta spre alte tari. De asemenea, masura ar putea duce la falimentul firmelor
Masura prevazuta in noul Cod Fiscal referitoare la impozitarea salariilor din industria de software loveste in plin sectorul IT din Romania. In momentul de fata, angajatii din acest domeniu economic beneficiaza de avantajul neimpozitarii, iar "ca urmare a unei eventuale eliminari a facilitatii, companiile vor trebui sa suporte o crestere a costurilor cu pana la 12%", ne-a spus directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, Valerica Dragomir.
De asemenea, potrivit specialistilor, ca efete secundare ne putem astepta la un dezinteres in ceea ce priveste volumul de investitii in domeniu. Renuntarea la aceasta facilitate va transmite un semnal negativ potentialilor investitori, atractivitatea Romaniei pentru investitii in domeniul IT fiind sustinuta esential prin facilitatea de impozitare a salariilor programatorilor.
Acest mesaj negativ va inclina balanta in favoarea parasirii Romaniei de catre specialistii de inalta clasa care lucreaza in domeniu si care sunt in acest moment in expectativa, se arata intr-un comunicat al ANIS.
Investitiile majore in Romania se vor reloca
Dupa migrarea masiva a programatorilor romani catre tarile care motivau financiar in termeni reali aceasta activitate, "acestia au inceput sa se intoarca in tara datorita cresterilor salariale din domeniu. Si in aceste conditii, industria IT duce lipsa de forta de munca calificata", a precizat Dragomir. Ca un alt efect al eliminarii impozitului 0, intoarcerea soft-istilor in tara ar putea inceta.
Totodata, presiunile asupra pietei de munca vor constrange companiile - atat cele straine, cat si cele auto