Personajele aflate in jurul lui Dan Voiculescu, cand acesta si-a inceput colaborarea cu Securitatea, au urmat trasee-surpriza.
Dan Voiculescu, alias "Felix", si-a inceput colaborarea cu Securitatea in anii ‘70, conform surselor care au avut acces la date din dosarele de la CNSAS. Reporterii EVZ au reconstituit tabloul personajelor care au aparut in jurul lui Voiculescu din acel moment, precum si traseul acestora dupa 1989.
Ieri, erau fie securistii oficiali ai intreprinderii, fie negociatorii unor afaceri de sute de milioane de dolari derulate de regimul comunist. Azi, utilizeaza si parghiile de ieri, dar si pe cele mai noi.
Azi, avocat. Sub un alt nume
De intreprinderea de comert exterior Vitrocim, acolo unde si-a inceput ascensiunea tanarul Voiculescu, s-au ocupat, oficial, mai multi ofiteri de Securitate. Obiectiv strategic, dat fiind ca ICE intermedia exporturi si importuri de milioane de dolari. Un singur exemplu: prin aceasta entitate se derulau exporturi de ciment de 3 milioane de tone anual.
Unul dintre securistii oficiali se numea Vasile Caciula. Dupa 1989, a ales sa-si schimbe numele. Conform surselor noastre, el este in acest moment avocat.
In urma cu cativa ani, numele lui Caciula a aparut in dosarul de la CNSAS al IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Era cel care l-a recrutat pe Teodosie Petrescu in 1987.
Potrivit surselor EVZ, Caciula ar fi raspuns de Vitrocim de la inceputul anilor ‘70, atunci cand s-a nascut numele de cod "Felix".
Azi, asociatul fostei adjuncte a Monicai Macovei
Un alt ofiter de Securitate care a avut in supraveghere intreprinderea a fost Silviu-Alexandru Mohora (53 de ani, acum). Acesta a discutat la telefon cu reporterul EVZ. "Am lucrat, da... Sunt zeci de ani de atunci", a recunoscut Mohora. Un alt ofiter de Securitate care a avut in supraveghere intreprinderea a fost Silviu-Ale