Reporterii EVZ au testat comportamentul bucurestenilor pentru a vedea daca eticheta de "nesimtiti" pusa de "Reader’s Digest" este reala.
Un studiu realizat de redactorii revistei "Reader’s Digest" in 35 de metropole din lume plaseaza Capitala pe locul penultim in ierarhia oraselor civilizate.
Pornind de la aceasta informatie, reporterii EVZ au testat realitatea "din teren". Am urcat in autobuze, in centru si la periferii, si am primit confirmarea: bunul-simt si politetea nu circula cu mijloacele de transport in comun.
Ora 14.00, Piata Romana. Autobuzul se apropie de statie, lumea da buluc peste usi, inainte ca masina sa opreasca. Cei care coboara isi fac loc cu greu prin buchetul de calatori intepenit in fata scarilor, ca poate-poate prind un loc pe scaun.
Priviri concentrate, ca la un concurs de atletism: pe locuri, fiti gata, start! Tineri si batrani, cu sacose de piata sau cu serviete, se napustesc cu acelasi elan spre locurile libere.
Ora 15.30, autobuzul 226, in drum spre Rahova. Calatori stransi ciorchine, frunti transpirate si mirosuri in fata carora iti doresti ca natura sa nu te fi inzestrat si cu simtul olfactiv. Pe unul dintre scaunele din fata, destinate batranilor, parintilor cu micuti in brate sau femeilor insarcinate, sta, cu privirea fixata pe geam, o fata care nu are mai mult de 25 de ani.
Langa ea, in picioare, un batran trecut de 70 de ani. Imbracat in costum, isi sprijina de bara de sustinere fruntea acoperita de cozorocul spalacit al sepcii.
"Mai degraba rai decat nesimtiti"
Ora 16.20, autobuzul 385, Ghencea. Soferul, Dan Ghiorghe, "neaparat cu i, nu cu e", ar conduce "oriunde in lume", doar sa scape de Bucuresti. "Oamenii sunt mai degraba rautaciosi decat nesimtiti.
Daca deschid usa la semafor, mai repede ma injura decat sa-mi multumeasca. Incerc sa nu pun frane bruste, ca sa nu-i supar, dar se mai in