Boabele roşii translucide de coacăze sunt un remediu care acţionează "tintit" şi poate fi numit fructul antilene ideal, cu gust acru puternic, cu efect de stimulent digestiv şi drenor extrem de activ. O adevărată armă secretă a dietoterapiei în obezitate, în digestia leneşă şi în bolile de piele rebele, extrem de intense ca purificator, coacăzele roşii sunt nişte medicamente pe care merită să le cunoaştem mai în detaliu. Cura cu coacăze roşii se face diferenţiat, în funcţie de scopul în care sunt folosite. Persoanele lipsite de poftă de mâncare, cu digestie lentă, astenice, vor consuma 50-100 g de coacăze înainte şi la sfârşitul mesei. La fel ca şi portocalele, coacăzele roşii consumate după masă nu încurcă, ci din contră, stimulează digestia. Persoanele cu tendinţă spre obezitate sau supraponderale, şi pentru cei care suferă de gastrită, se recomandă consumul unor cantităţi mai mari, 300-500 g înainte de fiecare masă, pentru că, paradoxal, în această cantitate mare au efect inhibator asupra secreţiei gastrice şi sentimentul acut de foame, dispare.
Sucul de coacăze roşii se obţine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmată de stoarcerea prin tifon. Se prepară întotdeauna cu câteva minute înainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea câte un pahar cu un sfert de oră înainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv şi decongestiv hepatic. Este eficient şi în tratarea dischineziei biliare şi în migrenele asociate acesteia.
Recomandări terapeutice
Curele de coacăzele roşii, în cantităţi mici de până la 100 g zilnic, înainte şi după masă, sunt benefice în cazul digestiilor lente, în cazurile indigestiilor frecvente, în tranzitul intestinal încetinit, convalescenţă, inapetenţă.
Hepatita cronică, congestia hepatică, ciroza hepatică iniţială, dischinezia biliară şi tulburările asociate acestora, se pot trata prin consuma