(Foto: )
Namolurile cu efect terapeutic din statiunea mureseana Sovata ar putea intra de astazi in exploatarea exclusiva a companiei "Danubius Hotels Group".
Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM) a inaintat un proiect de hotarare de Guvern in acest sens, prin care, potrivit anumitor surse, namolurile ar fi date in exploatare, pe o perioada de 20 de ani, cu drept de prelungiri succesive, catre patronii celui mai mare hotel din orasul-statiune.
Aceleasi surse sustin ca "Danubius Hotels Group" ar urma sa plateasca pentru cei 20 de ani o taxa de 25 de milioane dolari.
Daca acest proiect de hotarare va fi dezbatut si adoptat in sedinta de Guvern de astazi, compania respectiva va exploata si va vinde dupa bunul plac namolul de la Sovata, restul bazelor de tratament, existente sau care ar urma sa se deschida aici, fiind la mana acestui investitor.
Proiectul este, insa, contestat de Primaria Sovata, primarul orasului, Peter Ferenc, afirmand ca nu este de acord cu instituirea monopolului in acest domeniu. "Va fi o situatie de monopol care nu imi convine. Daca hotararea va fi adoptata, cei care vor dori sa deschida baze de tratament la Sovata vor fi obligati sa cumpere namolul de la "Danubius Hotels Group"", a declarat Peter Ferenc.
Edilul a mai spus ca acest proiect de hotarare de Guvern apare exact in momentul in care in Sovata se construieste o noua baza de tratament si ca prin acordarea monopolului la namol catre "Danubius" ar fi incalcat principiul concurentei loiale.
"Autoritatile publice trebuie sa aiba un cuvant de spus in privinta resurselor naturale. Pentru dezvoltarea oraselor balneare, si nu numai, monopolul nu e benefic", mai sustine primarul.
El a adaugat ca nu are nimic impotriva celor de l