Numirea procurorului general si a celorlalte functii importante din Parchet trebuie facuta la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul Ministerului Justitiei. Aceasta este concluzia care se desprinde din comunicatul transmis ieri presei de catre Consiliu, in replica fata de respingerea propunerii de modificare a Legii 303/2004, initiata de senatorul UDMR György Frunda.
CSM si-a sustinut opinia prin faptul ca "actuala procedura (numirea procurorului general si a adjunctilor sai la propunerea MJ, cu avizul CSM - n.n.) poate fi interpretata ca o imixtiune a executivului in activitatea autoritatii judecatoresti, deoarece rolul Ministerului Justitiei este numai de a asigura o buna organizare si administrare a justitiei ca serviciu public (art. 5 din L. nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata si modificata)".
De asemenea, CSM invoca faptul ca, potrivit Constitutiei, procurorii sunt magistrati si de aceea trebuie sa aiba un statut asemanator cu al judecatorilor in relatia cu celelalte autoritati ale statului. "Asa se explica prezenta lor in CSM, organism care este garantul independendentei justitiei.
Sustinerea potrivit careia prin procedura actuala sunt responsabilizati procurorii este o justificare pur formala pentru ca valoarea conducatorilor Parchetelor este data de calitatile profesionale si etico-morale si nu de autoritatea care face propunerea de numire", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al CSM, judecator Cecilia Morariu.
Amintim ca, marti, proiectul de lege a fost respins cu 151 voturi "pentru", 91 "impotriva" si 10 "abtineri", pentru ca, fiind o lege organica, erau necesare 167 de voturi.
In favoarea propunerii senatorului UDMR s-au pronuntat, potrivit Mediafax, deputatii PSD, UDMR, PRM si PC, in timp ce deputatii PD si cei ai PNL (cu cateva exceptii) au votat negativ. Legea urmeaza sa intre s