Batranii si copiii muncesc cot la cot pentru a repara pagubele provocate de furtuna(Foto: eMM)
Toata bucuria Maramuresului a amutit. Imediat ce treci de manastirea din Barsana apar primele semne ale potopului. Pe malul drept al Izei, langa drumul judetean, zeci de hectare de teren au fost maturate de apa, iar culturile mustesc in noroi.
In loc de mirosul de iarba proaspat cosita si flori, care te imbata cand faceai o excursie spre Botiza, in aer pluteste acum un iz greu, de hoituri.
Pe masura ce urci pe valea raului, scapi de mirosul sumbru, dar ravagiile facute de furtuna te socheaza vizual. Pe portiuni mari asfaltul a fost tarat in iarba, iar pe dealuri vezi cum pamantul a luat-o la vale.
Copacii de pe marginea Izei stau aliniati, cu radacinile in sus, de parca ar astepta ca „uriasul” care i-a smuls sa se razgandeasca si sa ii sadeasca din nou.
Comuna Botiza e de departe cea mai afectata. Podurile de peste paraul ce trece prin fata caselor au fost pur si simplu smulse de apa. Erau constructii solide, din beton, pe care ar fi putut trece pana si un tractor cu remorca, dar torentul le-a dus la vale de parca ar fi fost facute din hartie.
Morosenii spun ca au vazut semnele Apocalipsei.
Acum isi dezgroapa casele cu sapa si lopata.
Sunt zeci de drame pe Valea Izei. Oameni disperati care au nevoie de ajutor, dar care nu asteapta cu mainile in san salvarea din partea autoritatilor.
Unii au ajuns saraci lipiti pamantului, altii si-au pierdut doar o parte din avere.
Afacerile din turism, care aduceau venituri locuitorilor din zona, au avut si ele de suferit. Multe agropensiuni au fost afectate de viitura, iar turistii au dat bir cu fugitii cand au vazut potopul care s-a abatut asupra lor.
Stiri non-stop din Maramures - Articol integral in eMaramures.ro Batranii si copiii muncesc cot la cot pentru a repara pag