Presedintele continua sa-si critice propriul guvern. Primul ministru il sfideaza public pe seful statului. Un informator al Securitatii se asteapta sa devina vicepremier. UDMR tergiverseaza infiintarea Agentiei pentru integritate, care urmeaza sa verifice cum si-au dobindit demnitarii averile. Democratii se opun Acordului cu Ungaria pe tema fundatiei Gojdu, cu care anterior fusesera de acord in executiv. Seful guvernului demite un secretar de stat PD fara sa-si avertizeze partenerul de alianta. Conservatorii ameninta cu retragerea de la guvernare fiindca seful lor a fost deconspirat ca securist.
Ministrul de interne, democratul Vasile Blaga, anunta alegeri anticipate pentru primavara anului 2007 punindu-i pe liberali in offside. Puzzle-ul dezordonat al miscarilor din interiorul coalitiei arata ca razboiul se amplifica odata cu apropierea datei la care Romania va deveni membra a Uniunii Europene si ca actorii puterii par mai interesati de propriile aranjamente decit de problemele aderarii ramase inca nerezolvate.
Dupa un an si jumatate de functionare a guvernului, democratii cer restructurarea acestuia, sub pretextul promisiunilor din campania electorala, promisiuni de care si-au adus aminte doar atunci cind aveau nevoie de munitie proaspata in razboiul cu PNL. Cererea intirziata a Partidului Democrat este justificata de ineficienta structurilor administrative si de birocratizarea excesiva a executivului, dar este perceputa de PNL, PC si UDMR ca o capcana intinsa de PD, capcana prin care acesta vrea sa-si mareasca influenta, in detrimentul partenerilor de guvernare. Primul ministru refuza brutal propunerea democratilor fara sa-si gindeasca urmatoarele mutari.
In schimb, PD face pe cont propriu o mica restructurare, prin retragerea vicepremierului Gheorghe Pogea si o mica remaniere, prin schimbarea ministrului transporturilor, d