(Foto: )
Cu toate acestea, intre timp, fabrica a fost nevoita sa concedieze aproape 90% din angajati si a pierdut o cota semnificativa din piata, iar cei care raspundeau de destinele sale au ramas nepedepsiti.
”Fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) a vandut fabrica societatii Florian Haus Bucuresti. Sindicatul a tras atunci un semnal de alarma Autoritatii pentru Privatizare, Guvernului, politicienilor ca, in acest fel, arabii controlau fabricile Excelent si Kandia si, prin cumpararea Feleacului, au ajuns sa detina monopolul in sectorul productiei dulciurilor.
La fabrica Excelent, Fathi Taher a investit cateva zeci de milioane de euro, pe cand la Feleacul utilajele au “incremenit”.
Era clar ca era vorba despre o ramificatie controlata de arabi. Scopul lor era sa scoata Feleacul de pe piata prin “moarte naturala” si sa o transforme intr-un depozit de desfacere pentru Excelent”, ne-a marturisit presedintele sindicatului Feleacul, Lucia Lup.
“Am discutat, de nenumarate ori in acea perioada, cu directorii de la Florian Haus, dar ne-am dat seama ca sunt numai pe post de paravan si ca persoanele care stateau in spatele lor voiau sa inchida Feleacul. Au avut loc mai multe serii de disponibilizari, astfel ca, din cei 900 de angajati, cati eram inainte, am ajuns la putin peste 110 .
Dupa ce a expirat termenul prevazut in contractul de privatizare, sindicatul a sesizat bancile si autoritatile ca planul de investitii asumat de Florian Haus nu a fost indeplinit. Urmarea a fost ca banca s-au sesizat si a scos la vanzare pachetul de actiuni, cumparat de fratii Octavian si Calin Buzoianu.
La situatia in care ne gasim acum a contribuit si faptul ca, dupa Revolutie, s-au facut importuri masive, fara taxe vamale, care au produs necazuri prod