Dupa ani la rand in care Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii au ''uitat'' de sturionii din regiunea Dunarii, in prezent, cele doua institutii, ajutate si de cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte de conservarea naturii, in peste 100 de tari, sunt preocupate de ''inmultirea rapida'' a acestora.
Cercetarile efectuate in ultimii cinci ani privind varsta sturionilor capturati in Romania au aratat ca, in perioada 1990-1999, numarul puilor de sturion a scazut dramatic. Din aceasta cauza, in anul 2005, in Romania au fost capturate in Dunare doar opt exemplare de sturioni adulti. Tinand cont de datele alarmante oferite de specialistii piscicultori, precum si de scaderea numarului de capturi de la 37,5 tone in 2002 la 11,8 tone in 2005, autoritatile romane au inceput sa adopte o serie de masuri pentru refacerea populatiei de sturioni in regiunea Dunarii.
Astfel, in data de 4 mai a.c., printr-un ordin comun al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a fost interzis pescuitul comercial al sturionilor in Romania, pe o perioada de 10 ani. ''Pentru refacerea populatiei de sturioni din Dunare, aceasta initiativa trebuie, insa, urmata si de celelalte tari din regiune. O buna oportunitate de a discuta implementarea unor masuri similare si in Bulgaria, Serbia-Muntenegru si Ucraina este intalnirea CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - a Zonei de Nord-Vest a Marii Negre si a Dunarii Inferioare, care se desfasoara in Romania, la Sarulesti. Aceasta intalnire a inceput ieri si se va termina astazi'', ne-a spus Orieta Hulea, coordonator ''Program Coridorul Verde al Dunarii Inferioare''. Bulgaria, Romania, Serbia-Muntenegru si Ucraina sunt membre CITES.
Organizatia internationala World Wild Fund for Nature - Fondu