Sistemul antibalistic a fost activat pentru a descuraja testarea rachetelor nord-coreene.
Statele Unite au trecut din faza de testare in modul operational controversatul lor scut antiracheta, pe fondul ingrijorarilor iscate de preconizata testare de catre Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, a declarat marti, sub acoperirea anonimatului, un oficial al Pentagonului.
Potrivit cotidianului "Washington Times", activarea, in premiera, a sistemului de interceptare, in valoare de cateva miliarde de dolari, este o precautie suplimentara fata de iminenta testare a noii rachete a Phenianului, Taepo-dong 2C, a carei presupusa raza de actiune, de 10.000 de kilometri, i-ar permite sa atinga solul american (Alaska sau Costa de Vest).
Verificare de ocazie
Autoritatile americane au refuzat sa precizeze daca vor incerca sa doboare racheta nord-coreeana, mentionand doar ca privesc testul Phenianului ca pe un act provocator. Lansarea Taepo-dong 2C ar fi de natura sa provoace o criza internationala in estul Asiei, perturband echilibrul strategic al regiunii.
Japonia a anuntat ca va cauta impunerea de sanctiuni contra Coreei de Nord si actualmente preseaza Consiliul de Securitate al ONU sa ia masuri punitive impotriva Phenianului. Ultima oara cand Coreea de Nord a declansat o astfel de alarma a fost in 1998, cand a tras o racheta pe deasupra Japoniei, demonstrandu-si capacitatea de a lovi capitala nipona, Tokio.
Stirea activarii scutului american, versiunea moderna a proiectului de aparare "Razboiul Stelelor", initiat de Ronald Reagan in anii ‘80, a umbrit importanta plecarii presedintelui George W. Bush la un important summit UE-SUA, ale carui lucrari au debutat ieri.
Sistemul de aparare, care a starnit vii critici interne si internationale, are in continuare o eficienta cel putin discutabila: cinci reusite din opt incercari.