Pentru magistratii romani, americanul George Philip Stephenson avea resedinta in SUA. Dar pentru bancherii francezi, de la care TRG Olanda a imprumutat bani, gajand actiunile Rompetrol Rafinare, el locuia inca in Romania.
Cazul Rompetrol a starnit controverse intre reprezentanti ai sistemului judiciar romanesc. Omul de afaceri Dinu Patriciu si partenerii sai americani Philip Stephenson si Colin Hart, inculpati in dosar, au sustinut tot timpul ca sunt nevinovati, ca autoritatile romane confunda specificul companiilor multinationale cu cel propriu retelelor de crima economico-financiara organizata. Toti trei sunt cercetati in stare de libertate.
PENTRU JUSTITIE, IN SUA. Unul dintre motivele pentru care cei doi cetateni americani au evitat sa ajunga dupa gratiile arestului preventiv este faptul ca ei au reusit sa convinga instantele de judecata ca nu s-au sustras urmaririi penale, asa cum a sustinut Parchetul. Citati de procurori pentru a fi audiati la data de 23 ianuarie 2006, Colin Richard Hart si Philip Stephenson au reactionat diferit, dar, in esenta, cu acelasi efect: neaudierea lor. Hart a informat parchetul la 20 ianuarie ca nu se poate prezenta la audieri, deoarece trebuie sa plece in Olanda si Franta pentru incheierea unor afaceri importante si urgente. Cinci zile mai tarziu, ii anunta pe anchetatori ca si-a stabilit resedinta in SUA, incepand cu data de 1 ianuarie 2006. Potrivit IGP, el parasise Romania inca din 4 noiembrie 2005, fara a-si anunta schimbarea resedintei. Tot la 20 ianuarie, Stephenson, prin aparatori, a notificat procurorilor ca are deja resedinta in SUA. El parasise Romania cu patru zile inainte, folosind "avionul particular al coinculpatului" Dinu Patriciu.
ACHIZITIE.In acea zi de 20 ianuarie, Rompetrol France a achizitionat 12.569 de actiuni la compania franceza Dyneff, reprezentand suta la suta din capitalul social si drept