Vineri, 16 iunie, domnul Hervé Bolot, Ambasadorul Frantei la Bucuresti, a sustinut o conferinta de presa cu ocazia inceperii sarbatorii internationale Fête de la Musique. Anul acesta s-au inmultit – la Bucuresti – evenimentele culturale franceze de mare importanta. Institutul Francez din Bucuresti implineste 70 de ani de cind functioneaza in cladirea de pe Bulevardul Dacia. Aniversarea Institutului Francez se intilneste astfel cu Fête de la Musique si ambele se desfasoara in cadrul mai general al Anului Francofoniei. in contextul aniversarii Institutului Francez – eveniment caruia ii consacram paginile suplimentului de fata –, am profitat de ocazie pentru a lua un interviu domnului Hervé Bolot, care ne-a vorbit atit despre istoria cladirii de pe Bulevardul Dacia, cit si despre evenimentele culturale pe care le organizeaza/le va organiza Ambasada Frantei la Bucuresti.
Cum deja ati spus in conferinta de presa, prilejul cu care ne-am adunat aici este pentru a sarbatori. Anul acesta, La Fête de la Musique se desfasoara alaturi de, pe de o parte, aniversarea a 70 de ani de la instalarea Institutului Francez in cladirea de pe Bd. Dacia, iar, pe de alta, de manifestarile legate de Anul Francofoniei. Anul acesta, Fête de la Musique are un caracter mai special, avind in vedere ca sarbatorim Anul Francofoniei?
Cum spuneam, ceea ce conteaza e ca Fête de la Musique este o manifestare pentru diversitatea culturala, o „lupta“ nu contra a ceva, ci pentru ceva; principiul definit de Senghor inca de la inceputul francofoniei e: „diversitatea ta ma imbogateste“. Doar amestecind diferentele putem ajunge la universal. Cred ca aceasta filozofie e foarte importanta in tot ceea ce are raport cu francofonia. Si chiar cu Fête de la Musique, sarbatoare care a avut loc prima data in iunie 1982 si care s-a transformat intre timp intr-o sarbatoare universala, cu peste 100 de t