(Foto: )
Inconstienta sau teribilismul ii pot costa pe tinerii sub 18 ani grei ani din viata dupa gratii. Potrivit unui studiu realizat de Politie, aproape jumatate din tineri nu stiu ca raspund penal pentru faptele comise. Varsta minorilor care comit infractiuni este de minim 11 ani, fata de anii trecuti, cand se inregistrau rar cazuri de infractiuni la minori cu varste de sub 14 ani.
Pentru a avea o imagine exacta a masurilor care trebuie sa fie luate in domeniul delincventei juvenile, Inspectoratul Judetean de Politie a efectuat un sondaj in scolile din Iasi. Au fost aplicate mai multe intrebari privind gradul de cunoastere a elevilor in ce priveste cunoasterea legii si opiniile fata de masurile prevazute de lege.
Specialistii IJP au aplicat chestionare in 33 de scoli, pe un esantion de 520 de elevi cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Majoritatea din cei care comit infractiuni provin din familii monoparentale sau cu unul din parinti plecati in strainatate.
Anturajul, cel mai mare pericol
In studiul efectuat de politisti, 62,3% dintre elevii chestionati considera influenta anturajului ca fiind cel mai important factor care contribuie la savarsirea unei infractiuni.
Elevii spun ca "durii" sunt influentati de "gasca" sa fure, fara sa stie ca folosirea violentei fizice de exemplu, in cazul unui furt, duce la formularea unei acuzatii de talharie care se pedepseste cu ani grei de inchisoare.
Un procent de 43% dintre minori stiu ca raspund in fata legii abia dupa varsta majoratului, nefiind informati ca pot fi pedepsiti cu ani de inchisoare chiar daca nu au implinit 18 ani. Pedeapsa pe care elevii o considerata adecvata fata de minorii care comit infractiuni este internarea intr-un centru de reeducare si nu la inchisoare, opini