Biodiversitate, beneficii economice, produse naturale vs. industrie alimentară – au fost cuvintele de ordine la întâlnirea organizată de fundaţia ADEPT, miercuri, 21 iunie, de la Saschiz, oaspete de seamă fiind preşedintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini.
În România există o singură grupare de adepţi Slow Food, la Sighişoara, iniţiată în iulie anul trecut de cei de la ADEPT.
Vizibil încântat şi convins de mesajul promovat prin mişcarea SlowFood, primarul Ovidiu Şoaită a propus înfiinţarea la Saschiz a celui de-al doilea "conviviu " al organizaţiei. A fost gratulat pentru asta cu binecunsocutul "brava" de italianul Carlo Petrini.
Cum a început povestea?
Fundaţia ADEPT lucrează încă de la înfiinţare pe partea de biodiversitate a Transilvaniei, cu proiecte specifice în zona Sighişoara. Însă simpla idee de a păstra componenta de biodiversitate nu era de ajuns, trebuiau aduse şi beneficii economice locuitorilor din zonă, ca atare a început căutarea soluţiilor. Iar pentru că turişti apreciau îndeosebi mâncarea din zonă, s-a mers pe promovarea mâncării. Era nevoie şi de ajutor specializat. "Am tot căutat, am discutat cu colegii din Anglia şi am descoperit că există o organizaţie care se cheamă Slow Food şi care încearcă să salveze produsele tradiţionale", povesteşte Cristi Gherghiceanu, manager consultant ADEPT.
Invitaţi, cei de la Slow Food au venit să cunoască zona, le-a plăcut foarte mult ce au văzut, au analizat cu ADEPT-ul cam ce fel de produse s- ar putea promova, sugerând produsele cu grad de perisabilitate mic: miere şi gemuri. De aici -ideea de "gemuri de Saschiz."
Pas cu pas
În februarie a.c. ADEPT a organizat un curs de igienă alimentară pentru gospodinele din Saschiz, Cloaşterf, Criţ, Meşendorf, Viscri, iar pe 4 iunie tot la Saschiz a avut loc un concurs de gemuri în urma căruia urmau să fie selectat