O grupare infractionalizata specializata in spalarea de bani prin intermediul mai multor firme de tip fantoma, a fost dezmembrata, ieri, procurorii DIICOT stabilind ca prejudiciul adus statului se ridica la peste 770 de miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, ofiterii de la Crima Organizata si cei de la Spalarea Banilor din cadrul IGPR, precum si lucratori SRI, SIAS si SPIR au efectuat, ieri, 22 de perchezitii in Capitala si judetele Dambovita, Ilfov si Giurgiu, la domiciliile acestor membri, de unde au ridicat inscrisuri si documente care atesta operatiunile fictive.
Printre acestea se numara actele utilizate la intocmirea evidentelor contabile in care inscriau o cifra de afaceri mult inferioara celei ce rezulta din rulajele conturilor acestor societati comerciale, operatiuni derulate in scopul de a crea o aparenta de legalitate activitatii societatilor comerciale pe care le controlau.
Anchetatorii sustin ca, dupa efectuarea retragerilor de numerar si restituirea acestora celor ce au creditat contul, membrii grupului isi pastrau un comision cuprins intre 5 si 8% din suma retrasa in numerar. In baza probelor administrate in cauza pana in acest moment, procurorii au dispus, la data de 19 si respectiv 22 iunie 2006, inceperea urmaririi penale fata de invinuitii Mihai Toma, Mihai Gheorghe, Unal Mehmet, Koksal Mehmet pentru savarsirea infractiunilor de fals, uz de fals, constituirea unui grup infractional organizat, spalare de bani si evaziune fiscala.
In acest caz, cercetarile sunt continuate in vederea determinarii intregii activitati infractionale, depistarea tuturor membrilor gruparii si luarea masurilor legale.
O grupare infractionalizata specializata in spalarea de bani prin intermediul mai multor firme de tip fantoma, a fost dezmembrata, ieri, procurorii DIICOT stabilind ca prejudiciul adus statului se ridic