Cea mai mare îndrăzneală. Festivitatea oficială de deschidere a Salonului a fost într-o zi de marţi şi 13. Publicului nu i s-a testat însă potenţialul superstiţios, pentru cititori totul a început a doua zi, miercuri 14, ora 10.
Cel mai lung program. Între orele 9.30 şi 20.00. Către ora închiderii există o atmosferă de apus de carte foarte plăcută pentru firile melancolice. Până la începerea talk-show-urilor, când lucrurile se animă din nou.
Încercarea cea mai mare pentru cititori. Este una fizică: drumul până la faimoasele hale 13-15 de la Romexpo. Noroc că pe traseu se poate mânca şi bea. Am remarcat pe drumul către intrarea Salonului faimoşii kürtoskalácsi, care mi-au amintit de Braşovul copilăriei. O bandă rulantă, ca la aeroport, ar fi binevenită.
Încercarea cea mai mare pentru mine. La Editura RAO, unde i-am cumpărat unei pasionate cititoare de "agathe", (mama mea, de altfel născută în aceeaşi zi cu Agatha Christie) un roman din "seria Miss Murple". Casiera, ca la alimentarele de odinioară: posacă şi înceată. Voia mărunt. Regret, nu am. Bufneşte de parcă aş fi jignit-o personal. Şi stă. Apoi, când vede că nici eu nu mă mişc, trece, fără scuze, la clientul următor. În fine, după câteva minute lungi, îmi dă restul. Ca din întâmplare "uită" să-mi ceară biletul de intrare pe care editura îl returnează cititorilor, scăzându-l din preţ. Nici tu returnare, nici tu rabat. A fost cât pe ce să las "agatha" necumpărată, dar dragostea filială a învins.
Cel mai simpatic gadget. La Editura Nautilus (cred), am cumpărat un dicţionar: Idioms Dictionary. Ştiţi, de pildă, ce înseamnă up and coming? Dacă nu, deschideţi dicţionarul: "An up and coming person is someoane who is likely to be succesful in the future". Adică, pe româneşte, un om de viitor, ceea ce vă dorim şi dumn