Am tras chiulul săptămîna trecută. Dacă vreţi să ştiţi de ce, sau, mai exact, circumstanţele în care am pierdut trenul de la ora 14 şi ceva din Cluj către Bucureşti, ajungînd în capitală abia la 7 AM luni şi nereuşind să termin articolul, ultima jumătate a acestei pagini vă va lămuri cărui entretien notabil îi datorez întîrzierea şi, în cele din urmă, absenţa din ediţia trecută.
La un moment dat = o seară de ianuarie din 1937, un Hamlet (Laurence Olivier) şi un Laertes (Michael Redgrave) se duelau. O luptă care a fost - nu eu zic asta, ci eroina acestui articol - una dintre cele mai scurte din tot şirul de puneri în scenă ale piesei. La finalul acesteia, parcă, Olivier a afirmat ceva ce avea mari şanse la acea vreme să fie o minciună: "O mare actriţă tocmai s-a născut". Se ştie, era vorba de Vanessa Redgrave, iar ceea ce v-am povestit reprezintă a mai cunoscută anecdotă despre ea. Mai puţini ştiu porecla pe care i-a dat-o, ani mai tîrziu, dramaturgul John Osborne care nu o putea suferi, anume "Big Van" (van însemnînd furgonetă în engleză). La capitolul prieteni, Vanessa o înregistrează pe Jane Fonda. Fiica pe care aceasta o are cu regizorul Roger Vadim poartă acelaşi prenume ca şi actriţa britanică. Viaţa personală nu i-a fost uşoară: lupta pentru diferite cauze a ţinut-o uneori departe de copii, adică de cele două fiice, Natasha şi Joely, plus fiul Carlo (actualmente regizor, autorul Febrei care a fost proiectată onorific la TIFF), rezultat din relaţia cu actorul Franco Nero. A fost căsătorită cu Tony Richardson, un regizor bisexual, care a murit de Sida. Actriţa îşi amintea şocată - la conferinţa de presă - că în timp ce soţul ei murea de această boală, nimeni nu ştia prea mult despre ea.
Vanessa Redgrave e cunoscută în aceeaşi măsură pentru rolurile din teatru şi film, ca şi pentru activismul ei, social, dar cu precădere politic. Nu s-a d