(Foto: )
Biodiversitate, beneficii economice, produse naturale vs. industrie alimentara - au fost cuvintele de ordine la intalnirea organizata de fundatia ADEPT, miercuri, 21 iunie, de la Saschiz, oaspete de seama fiind presedintele Slow Food International, italianul Carlo Petrini.
In Romania exista o singura grupare de adepti Slow Food, la Sighisoara, initiata in iulie anul trecut de cei de la ADEPT.
Vizibil incantat si convins de mesajul promovat prin miscarea SlowFood, primarul Ovidiu Soaita a propus infiintarea la Saschiz a celui de-al doilea "conviviu " al organizatiei. A fost gratulat pentru asta cu binecunsocutul "brava" de italianul Carlo Petrini.
Cum a inceput povestea?
Fundatia ADEPT lucreaza inca de la infiintare pe partea de biodiversitate a Transilvaniei, cu proiecte specifice in zona Sighisoara. Insa simpla idee de a pastra componenta de biodiversitate nu era de ajuns, trebuiau aduse si beneficii economice locuitorilor din zona, ca atare a inceput cautarea solutiilor.
Iar pentru ca turisti apreciau indeosebi mancarea din zona, s-a mers pe promovarea mancarii. Era nevoie si de ajutor specializat. "Am tot cautat, am discutat cu colegii din Anglia si am descoperit ca exista o organizatie care se cheama Slow Food si care incearca sa salveze produsele traditionale", povesteste Cristi Gherghiceanu, manager consultant ADEPT.
Invitati, cei de la Slow Food au venit sa cunoasca zona, le-a placut foarte mult ce au vazut, au analizat cu ADEPT-ul cam ce fel de produse s- ar putea promova, sugerand produsele cu grad de perisabilitate mic: miere si gemuri. De aici -ideea de "gemuri de Saschiz."
Pas cu pas
In februarie a.c. ADEPT a organizat un curs de igiena alimentara pentru gospod