La inceputul secolului trecut, un boier buzoian s-a gandit sa construiasca un spital pentru oamenii din satele de pe mosia sa. Transformat de-a lungul timpului in scoala de meserii, spitalul a reusit sa supravietuiasca veacului.
Astazi, desi este spital comunal, el are dotari dintre cele mai bune. Boierul Alexandru Pacleanu a lasat scris prin testament ca pe unul din terenurile sale sa fie construit in 1905 un spital pentru satenii din localitatile de pe mosia sa. Gest de ajutorare a taranilor care nu a ramas singular. Tot prin testament, Pacleanu le-a mai dat daruri, bani si pamant sau i-a scutit de datorii pe sateni. Ridicarea edificiului s-a facut dupa un plan tipic epocii (spital de tip pavilionar sau de tip Ferdinand). Nu este singurul din Romania, asa ceva mai exista in Ilfov, la Pucheni si in Prahova, la Ciorani. Bine executat, proiectul respecta parametri sanitari obligatorii, precum luminozitatea, circulatia aerului, incalzirea. Mai mult decat atat, in 100 de ani nu a fost nevoie de lucrari de consolidare a cladirii. Daca initial, medicii nu faceau distinctie intre o gravida si un bolnav care a suferit un stop cardiac, acum exista mai multe sectii in spital: urgente, pediatrie, nasteri, medicina interna etc.
VICISITUDINI. Necazurile n-au ocolit spitalul comunal din Vintila Voda. Ba dimpotriva. Inca din 1926, cladiri apartinand spitalului au suferit de pe urma revarsarii raului Slanic care a distrus in acel an mai multe poduri si a afectat mai multe localitati. Tot in acel an 1926, pavilioanele au fost transformate din saloane pentru pacientii in ateliere pentru ucenicii noi scoli de meserii deschise in cladirile spitalului. In 1936, un general roman, Leon Gavriliu, a dat statul roman in judecata pentru nerespectarea testamentului boierului Pacleanu si edificiul a redevenit spital, ceea ce este si astazi. Si astazi are titulatura de spital comunal