In plin sezon estival, turismul romanesc a intrat in concediu medical. E ca o meduza la soare: flescait, tremura convulsiv si pute de-ti muta nasul. In statiunile de pe malul marii, acum cateva zile, lumea a iesit pe strazi, de ziceai ca-i carnaval. Dar toti „turistii” erau costumati in chelnerite si receptioneri si aveau pancarte tip „Litoralul e frumos.
De ce va bateti joc de el?!” sau „Inchis! Datorita ministresei Sulfina Barbu!”. Era vorba de un nou episod din razboiul plajelor, dintre hotelieri si societatile care au castigat la licitatie concesiunea terenurilor respective.
Incaierarea e creatia ministrului Mediului care a decis ca plajele tin de Mediu, mai precis de Apele Dobrogea, ca tot sunt un mediu frumos, cu soare, apa si nisip. Astfel, desi, oficial, sezonul se deschidea la 1 mai, licitatia pentru plaje s-a tinut abia in aprilie.
Rezultatul a fost uluitor, desi bani s-au scos din operatiune: 20 la suta din plaje au ramas neconcesionate, iar pe restul a inceput incaierarea. Hotelierii reclama faptul ca turistii lor nu sunt lasati sa-si puna prosoapele pe plajele concesionate, iar societatile castigatoare tipa ca hotelurile le incalca sfera de influenta prin plasarea in vecinatatea lor a beach-bar-urilor.
In final scopul nobil al licitatiei, privatizarea curateniei plajelor, a ramas apa de ploaie. In focul incaierarii, nimeni nu s-a mai obosit sa planteze pe plaje niste banale cosuri de gunoi, ca sa nu mai vorbim de dusuri si toalete ecologice. Lumea mai civilizata arunca gunoiul in gramezi spontane, dar, in unele locuri, parca te bronzezi langa groapa de gunoi Glina.
Turistii, cu coastele invinetite de cotoare de mere si coceni de porumb, incep sa dea bir cu fugitii.
O statistica trista arata ca numarul turistilor de pe Litoral din aceasta luna e cu 60 la suta mai mic decat