Magneziu, zinc, mangan, calciu, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, vitaminele A, B1, B2, D şi P, toate se regăsesc în cantităţi importante în fructele de zmeură, în timp ce în frunze predomină vitamina C. Aceste fructe sunt un adevărat izvor de sănătate, fiind o variantă naturală a suplimentelor de vitamine şi minerale din farmacii. Zmeura
reprezintă un remediu excepţional pentru tubul digestiv, pentru pancreas şi sistemul respirator, în timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic şi un reglator hormonal puternic. În cazul arsurilor gastrice şi ulcer gastro-duodenal terapeuţii recomandă curele de zmeură fără zahăr sau miere timp de 12 zile. Toamna şi primăvara devreme se va bea ceai din frunze de zmeură, acestea având efecte cicatrizante şi antiacide. În cazul diabetului sunt recomandate curele lungi în care glicemia se stabilizează, pancreasul şi diureza sunt stimulate şi valorile colesterolului se normalizează. Ciclul menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă se atenuează consumând ceai de frunze şi fructe de zmeură. Afecţiunile pulmonare, sensibilitatea la
răceli, răguşeala se combat prin consumul zilnic a 6 linguri de sirop de zmeură. Siropul şi ceaiul îndulcit cu miere, este un remediu uimitor pentru persoanele care îşi solicită foarte mult coardele vocale. La copiii cu bronşită cronică, cu amigdalite recidivante, o cură de munte şi zmeură, face minuni. În tratamentul Cistitei, pielonefritei şi a prostatitei cura de zmeură are un rol adjuvant atât pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cât şi pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.
Este şi un excelent mijloc de întreţinere şi de tratament în boli cardiace, tulburări de tranzit intestinal, afecţiuni oculare, astenie, boli de piele, afectiuni însoţite de febră.
Siropul de zmeură
Fructele de zmeură se spală foarte bine sub jet de apă, se