SC Somvetra Gherla ocupa la momentul primei privatizari - august 1996 - pozitia a doua in topul intreprinderilor romanesti din industria sticlei. Anton Vasile, omul de casa al magnatului sticlei Corneliu Petreanu, a cumparat 40% din actiunile fabricii, detinute de FPS. In 2002, FPS reziliaza contractul de privatizare din cauza managementului dezastruos, iar Somvetra revine la stat.
In 2004, dupa mai multe incercari de privatizare, fabrica de sticla din Gherla este preluata de Feromat Bucuresti, ca actionar majoritar. Inglodata in datorii la furnizorii de gaz si electricitate, Somvetra SA isi inceteaza activitatea in noiembrie 2005, fiind preluata, din nou, de stat.
Peste 500 de angajati ai fabricii, care este principala unitate economica a Gherlei, au fost lasati pe drumuri.
AVAS, actualul stapan al SC Somvetra SA Gherla, a scos la licitatie activele fabricii, pe module, insa nici un investitor nu s-a aratat interesat. A doua licitatie a avut loc acum doua zile, insa nu a fost nici un participant. Initial, pretul de pornire a fost de 2,15 milioane USD, la a doua licitatie a scazut la 1,6 milioane, iar la a treia, suma va scadea cu 50%.
Doar terenul de aproape 2 hectare care apartine fabricii este evaluat la 1 milion USD, astfel, viitorul cumparator va face o afacere deosebit de buna cu AVAS. Surse apropiate AVAS au dezvaluit faptul ca tanarul presedinte al institutiei, Razvan Orasanu, ar fi nepotul premierului Tariceanu, iar interesele liberalilor vor fi sustinute atunci cand Somvetra va fi ieftina ca braga.
Fabrica de sticla Somvetra SA Gherla se afla in pragul celei de-a treia privatizari. Din 1996, fabrica a trecut prin mainile celor doi “investitori strategici”, Anton Vasile, iar apoi Feromat Bucuresti, care nu au facut decat sa inglodeze unitatea in