"Singura solutie valabila pentru viitorul european al Romaniei este votul popular, alegerile anticipate", sustine motiunea de cenzura a PSD, citita ieri in Parlament.
"Rostul acestei motiuni este caderea Guvernului si organizarea de alegeri anticipate", intareste Mihai Tanasescu, vicepresedinte PSD, cel care a citit motiunea in fata Camerelor reunite. Numai ca organizarea alegerilor anticipate in acest an ar face mai mult rau PSD - i-ar injumatati, practic, randurile parlamentare, sustin analistii politici. Atunci de ce ar vrea PSD sa ajunga de la 37% reprezentare parlamentara, cat are in prezent, la 17-20%?
PSD este constient de acest lucru si aceasta a fost logica pentru care, intr-o sedinta de miercuri a PSD, s-a vorbit despre sustinerea unui guvern minoritar, cel putin pana in primavara viitoare, daca duminica Partidul Conservator ar decide iesirea de la guvernare. Asadar, ce sustine PSD - alegeri anticipate sau un guvern minoritar? Mihai Tanasescu a explicat pentru ZF: "Daca Guvernul cade, sunt urmate procedurile constitutionale. Am putea sustine un guvern minoritar pana la organizarea alegerilor anticipate. Sustinerea unui guvern minoritar si organizarea de alegeri anticipate nu sunt lucruri care se exclud reciproc".
Potrivit Constitutiei, daca Guvernul cade in urma adoptarii unei motiuni de cenzura, presedintele propune un nou prim-ministru (care poate fi aceeasi persoana demisa prin procedura motiunii). Daca noua componenta a Guvernului si programul prezentat de noul prim-ministru (sau acelasi) sunt respinse in doua randuri de Parlament, sunt organizate alegeri anticipate. Procesul se poate intinde pana anul viitor.
Asadar, ca pura ipoteza, ar fi ceva timp ca PSD sa-si revina de la cele 20 de procente, cat are in prezent in sondaje, la 37%, cu cat a iesit din alegerile din 2004 (dar acestea nu sunt suficiente pentru a prelua putere