De altfel, pentru autentificarea documentului, Iuliana Cărăuşu a cerut şi sprijinul unui specialist de la Casa Pogor din Iaşi. Pe cele cinci foi îngălbenite de vreme pot fi citite câteva De altfel, pentru autentificarea documentului, Iuliana Cărăuşu a cerut şi sprijinul unui specialist de la Casa Pogor din Iaşi.
Pe cele cinci foi îngălbenite de vreme pot fi citite câteva poezii şi câteva încercări de proză - totul sub titlul de "Aurora". Cel mai probabil, manuscrisul, de peste 100 de ani, cuprinde schiţa sadoveniană a unei reviste, concepută în stil propriu, în anii de liceu ai lui Sadoveanu. De semnat, se semnează: Misado!
"La Huşi, Sadoveanu a petrecut concedii, revelioane şi a fost fascinat de frumuseţea locului. Era foarte bun prieten cu huşeanul Mihail Ralea şi se vizitau. Cred că manuscrisul merită toată atenţia", este opinia exprimată de un pasionat al manuscriselor marilor poeţi şi scriitori ai României, profesorul Constantin Donose. Acesta ne-a "etalat" mai multe manuscrise, care fac parte din colecţia bibliotecii, printre care am întrezărit şi o parte din opera eminesciană. "Nevoia de bani pentru cheltuielile zilnice mă face să vând aceste documente. Le dau oricui face o ofertă bună, dar aş vrea ca manuscrisul acesta să rămână la Huşi, dacă vor dori consilierii locali să-l cumpere", a declarat Iuliana Cărăuşu. şi pentru că se teme de hoţi, aceasta a decis ca manuscrisele şi toate obiectele de valoare pe care soţul ei le-a colecţionat să nu le ţină în casă. Primarul municipiului Huşi, Tudor Stafie, a fost anunţat de existenţa manuscrisului, precum şi de disponibilitatea proprietarei de a-l vinde, propunere pe care o va lua în discuţie la următoarea şedinţă a consiliului local.