Aproape 73 la suta dintre romani isi administreaza medicamente fara a consulta in prealabil un specialist, reiese din primul studiu din Romania privind fenomenul automedicatiei, comandat de Fundatia Ozone. Peste 22 la suta dintre respondenti au declarat ca iau medicamente fara a apela la sfatul medicului, cel putin o data pe luna.
Femeile sunt cele care apeleaza cel mai frecvent la automedicatie, procentul acestora fiind de 82 la suta, comparativ cu doar 63 la suta dintre barbati.
Totodata, aproximativ jumatate dintre romani se considera suficient de informati pentru a-si administra singuri medicamente atunci cand sufera de afectiuni minore. Cele mai frecvente dintre afectiunile pentru care populatia apeleaza la automedicatie sunt cefaleea, durerile de gat si virozele respiratorii.
In acelasi timp, unul din doi romani declara ca ofera sfaturi rudelor si apropiatilor cu privire la tratarea unor probleme de sanatate. De asemenea, unul din sapte parinti isi trateaza copiii atunci cand acestia au probleme de sanatate, fara a merge mai intai la medic pentru a primi sfaturi avizate.
Potrivit rezultatelor studiului, in momentul in care se informeaza despre medicament, 68 la suta dintre pacienti citesc mai intai indicatiile terapeutice si modul de administrare continute in prospect, urmate de datele referitoare la dozaj, data expirarii, interactiunea cu alte medicamente, efectele secundare sau substanta activa.
80 la suta dintre pacienti respecta doza si durata tratamentului
Un rol important in procesul de informare asupra unui medicament il detine si pretul, aproape jumatate dintre respondenti indicand pretul ca fiind la baza informatiilor despre un produs.
In decizia de cumparare a unui medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala, cea mai mare influenta o exercita sfatul medicului sau al farmacistului, u