Caravana Editurii Humanitas a poposit ieri la Braşov, în Librăria „Şt.O. Iosif”, unde au fost prezentate mai multe cărţi: „Ghidul nesimţitului” de Radu Paraschivescu, seria de autor Traian Ungureanu, din care fac parte volumele „Tehnica neputinţei la români” şi „Războiul timpurilor. Declin occidental şi asediu islamic”, colecţia „Cartea de pe noptieră”, care a aniversat 100 de titluri şi, nu în ultimul rând, volumul „Despre minciună” aparţinând lui Gabriel Liiceanu.
Cărţi incomode
„Ghidul nesimţitului”, aşa cum spunea chiar autorul cărţii, Radu Paraschivescu, e „un strigăt de revoltă camuflat într-un surâs, un volum despre nesimţitul român şi forme ale nesimţirii”. Cartea cuprinde patru capitole „dedicate” nesimţitului călător, nesimţitului de la bloc, nesimţitului V.I.P., precum şi formelor curente ale nesimţirii.
Traian Ungureanu a scris două cărţi („Tehnica neputinţei la români” şi „Războiul timpurilor. Declin occidental şi asediu islamic”) care nu produc deloc plăcere şi au apărut din dorinţa scriitorului de a explica, atât vremurile de ură, violenţă şi resentiment pe care le trăim, cât şi de ce românii nu reuşesc să facă treabă împreună.
Scriitoarea originară din Braşov, Ioana Pârvulescu, cea care a coordonat apariţia colecţiei „Cartea de pe noptieră”, a făcut un top al superlativelor (cea mai vândută carte, cea mai scurtă, cea mai lungă carte, cea mai pronunţată erotic carte etc.) volumelor apărute la Humanitas în formatul de poche, mult apreciate, şi care vin să satisfacă gusturile unei categorii largi de cititori.
Despre minciună,
cu Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, a venit la Braşov şi în calitate de scriitor, prezentându-şi cel mai recent volum al său, „Despre minciună”. „Cartea am scris-o dintr-o mică revelaţie, aceea a regăsirii unui text pierdut al lui Sofocle, int