Sute de motociclişti din toată Europa cutreieră dealurile şi munţii din zona Borlova (Semenic) şi Brebu Nou, pentru identificarea unor noi trasee turistice, dar şi pentru localizarea zonelor Sute de motociclişti din toată Europa cutreieră dealurile şi munţii din zona Borlova (Semenic) şi Brebu Nou, pentru identificarea unor noi trasee turistice, dar şi pentru localizarea zonelor pline de gunoaie sau poluate.
Concurenţii primesc puncte în plus (pe lângă cele acordate atunci când sunt atinse punctele de control) pentru gunoaiele găsite! De fiecare dată, la sfârşitul competiţiei, datele sunt adunate şi trimise la Garda de Mediu. Enduromania este o competiţie dominată de eforturile participanţilor de a ajuta natura şi turismul din zonă. Se poate vorbi deja despre un fenomen, pentru că, în fiecare an, Banatul este "invadat" de sute de străini veniţi pe meleagurile mioritice pentru a-şi lua "doza" de adrenalină şi de sălbăticie din natură. Cel care a inventat practic Enduromania este Sergio Morariu, un timişorean care a emigrat în America de Sud, unde a lucrat ca inginer hidrolog. "Anul acesta avem etape şi de long distance, prin care promovăm practic întreaga ţară. Din păcate, la noi, turismul activ, sportiv şi de aventură nu este promovat deloc de autorităţi. De ani de zile, România reuşeşte să ignore această oportunitate, care aduce foarte mulţi bani altor state", spune Sergio Morariu.
Impact local
Unul dintre concurenţii pătimaşi al Enduromaniei s-a transformat chiar în investitor. Este vorba despre un scoţian care şi-a cumpărat o casă în Brebu Nou, unde locuieşte cu prietena sa, o localnică pe care a cunoscut-o în urmă cu 12 ani. Un "enduroman" venit din Germania compară meleagurile din Banat cu peisajele din Grecia: "România se aseamănă foarte mult cu Grecia: aceeaşi sălbăticie a naturii, drumuri întortocheate prin păduri şi oameni la fel de priete