Dupa 16 ani de economie de piata, litoralul romanesc se afla in pragul falimentului.
Sezonul estival pe litoral este deja compromis pentru acest an, iar voci importante din turismul national si international spun ca destinatia Romania este tot mai putin vizibila pe harta turistica a lumii.
"Litoralul romanesc este un dezastru, mai ales acum, inainte de intrarea in Uniunea Europeana. E suficient sa te uiti la televizor ca sa intelegi ce se intampla acolo. Sunt multe hoteluri minunate, dar daca elimini hotelurile din discutie vezi adevaratele probleme. Ce se intampla cu plajele este uimitor pentru mine", spune neamtul Wilfried Hildebrand. El este expertul in turism al IBD-GTZ, un program al guvernului german pentru Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in Romania.
In ultimii cinci ani, Hildebrand a venit in mod constant in Romania si a calatorit foarte mult prin tara noastra. "Cei care trebuie sa se implice in turism nu stiu ce trebuie sa faca. Ma intreb daca au creier sau nu. Ar trebui sa mearga in strainatate, sa vada cum merg lucrurile acolo, cum se fac investitiile, ce si cum se construieste, sa vina apoi cu aceste informatii in tara. Nu trebuie sa inventeze nimic, macar sa copieze ce vad la altii", spune expertul. El recunoaste ca in strainatate Romania nu are in general o imagine buna, iar in aceste conditii, cu atat mai mult, turismul trebuie sa fie un factor important in redefinirea imaginii.
"Potentialul Romaniei este mult mai mare, dar nu este exploatat. Administrarea este una dintre cele mai mari probleme ale turismului. Nu vreau sa spun eu asta, dar pana si Traian Basescu a afirmat ca performanta institutiilor statului lipseste. Institutiile nu sunt capabile sa aiba grija de tara, sa accepte sfaturi, sa vada cum se fac lucrurile. Problemele cu turismul romanesc nu tin de mentalitate, ci de administratie, care nu a fost capabil