Unul dintre bancurile nelipsite din folclorul crasmelor braserie de dinainte de 1989 era cea cu betivul care se trezeste dimineata, in parc, dupa vreo trei "decartari" succesive si, uitandu-se pe jos, are o dilema : "Domle, micii i-am mancat la «Trocadero», berea am baut-o la «Cateaua lesinata», gratarul l-am mancat la «Trei paduchi», dar pisica asta unde dracu am mancat-o?"
Si probabil ca stiti ca tot pe vremea lui Ceausescu cea mai des folosita porecla a aprozaristilor era "Mucegai", iar a ospatarilor, "Navem". De ce "Navem"? Pai asta era raspunsul clasic : "Mici aveti?" "N-avem." "Omleta aveti?" "N-avem". Si tot asa. Cand, totusi, anumiti ospatari aveau ceva, se asigurau ca isi luau si "comisionul de avut".
Cum e cazul unei ospatare care pe 20 iunie 1985 a ajuns la "Coltul rusinii", in ziarul Drapelul Rosu : "Ospatar Alexandra D., de la Restaurantul Bulevard din Timisoara, a fost surprinsa falsificand notele de plata. La inventarierea incasarilor s-a constatat ca numai in acea seara dijmuise consumatorii cu aproape 200 de lei".
O suma intreaga de acuzatii au cazut deci pe capul cu creion la ureche al bietei ospatare : "A fost trimisa in judecata in stare de arest, dupa procedura infractiunilor flagrante si a fost condamnata la zece luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor personale, creare de plusuri in gestiune prin mijloace frauduloase, fals intelectual si uz de fals".
Si cum se poate incheia mai bine darea de seama din "Drapelul rosu" decat cu o alta cimilitura de braserie a vremii : "Ospatar, am o musca in ciorba". "Nu va speriati. E moarta. Nu face nimic". Unul dintre bancurile nelipsite din folclorul crasmelor braserie de dinainte de 1989 era cea cu betivul care se trezeste dimineata, in parc, dupa vreo trei "decartari" succesive si, uitandu-se pe jos, are o dilema : "Domle, micii i-am manc