Consumul de droguri, prin efectele sale devastatoare, si directe, si indirecte, si prin rapiditatea cu care se propaga, reprezinta o provocare majora pentru omenire. Studiile efectuate au demonstrat rapiditatea cu care se poate raspandi consumul drogurilor, in special in tarile cu un nivel de dezvoltare economica precara, unde media de varsta a debutului consumului de droguri a scazut dramatic. Specialistii au constatat ca cei mai vulnerabili la consumul de droguri sunt adolescentii si tinerii, mult mai deschisi la nou, mai predispusi la experiente inedite, mai permeabili in adoptarea anumitor comportamente de risc.
Tocmai de aceea una dintre problemele actuale ale societatii romanesti o constituie cresterea cererii de droguri. Deosebit de ingrijorator este consumul de heroina injectabila care, spun specialistii, castiga tot mai mult teren si in Romania si care va avea consecinte dramatice pe termen mediu si lung asupra sanatatii celor care o consuma.
In Timis, cei mai vulnerabili la consumul de "moarte alba" s-au dovedit a fi tinerii. Cel mai recent studiu, realizat de Directia de Sanatate Publica Timis, Universitatea de Medicina si Farmacie si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antridog Timisoara, releva ca din cei 2.902 elevi chestionati, cei mai multi dintre consumatori, 5,6% au varste cuprinse intre 15 si 16 ani, doar un procent de 1% consumand droguri sub varsta de 14 ani. Cel mai popular drog in randul liceenilor din Timis s-a dovedit a fi marijuana, "iarba" situandu-se in preferintele a 4,7% dintre elevi. Urmeaza apoi ecstasy, cu 0,5%, cocaina, LSD sau alte halucinogene - 0,4%. Ultimul loc in topul il ocupa heroina, doar 0,3% dintre consumatori declarand ca prefera acest tip de drog. Cei mai multi dintre cei chestionati - 3,4% - consuma droguri experimental si in anturaje unde li se ofera stupefiante, iar 1% le consuma sistematic.
C