Daca nici in cursul acestei saptamani discutiile ce se vor derula la Geneva nu vor ajunge la o solutie pentru a scoate din impas negocierile privind liberalizarea comertului mondial, sunt toate sansele ca ciclul Doha, lansat in urma cu aproape 5 ani de zile, sa esueze definitiv.
Saptamana aceasta se anunta a fi cruciala pentru soarta comertului mondial. Supravietuirea ciclului Doha, al carui obiectiv este sa faciliteze circulatia bunurilor si a serviciilor, depinde in intregime de deciziile care vor fi luate in urmatoarele zile la Geneva, se arata intr-un material publicat in editia electronica a cotidianului Le Figaro. Directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, a invitat la aceasta intrunire toate statele membre ale organizatiei, intr-un gest care prefigureaza deja o runda de discutii extrem de incordate.
Pe langa comisarul european al Comertului, Peter Mandelson, care reprezinta interesele Uniunii Europene, vor fi prezenti la discutii demnitari din aproape toate statele europene, si in special din cele care sunt privite indeaproape de chestiunile discutate, precum Franta, Germania, Marea Britanie. Prezentarea cu numai cateva zile in urma a unui proiect de acord intre neozeelandezul Crawford Falconer si canadianul Don Stephenson, responsabili ai grupului de negocieri pentru produsele agricole si industriale din OMC le dau deja frisoane participantilor: diferentele de pozitii dintre statele membre au devenit infinit de mari.
Textul privind sectorul agricol, care va constitui baza discutiilor de la aceasta intrunire, are nici mai mult nici mai putin de 760 de paranteze, care semnifica punctele aflate inca in litigiu in privinta carora trebuie gasita o solutie si un acord.
In ceea ce priveste produsele industriale, situatia pare sa fie si mai dramatica: Don Stephenson s-a multumit cu prezentarea actualului conte