Iuliu Suatean(Foto: )
Din Directia Agricola s-au desprins in ultimul timp Agentia de Consultanta Agricola si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Directia Agricola a avut chiar si in aceasta situatie mult de lucru.
S-au analizat 50 de proiecte prin programul Fermierul, au fost prinse in selectie 70 la suta din efectivele de animale in vederea eliberarii de pasapoarte pentru aceste animale si s-au primit 40 de solicitari pentru credite FIDA. Despre toate acestea am discutat cu Iuliu Suatean, directorul Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala Cluj.
Reporter: Ce ne puteti spune despre derularea Programului Fermierul la ora actuala?
Iuliu Suatean: Directia Agricola Cluj a primit pana acum 50 de proiecte de ferme prin programul Fermierul si le-a trimis spre analiza bancilor pentru creditare. Bancile asigura credite in valoare de 150 de mii de euro pentru proiectele de realizare a unor ferme si 750 de mii de euro pentru proiecte de realizare a unor unitati de procesare.
La nivelul judetului s-au solicitat pana acum 31,5 milioane de lei noi. Dobanda pentru acesti bani este de cinci la suta pentru ca e negociata de Ministerul Agriculturii. Directia Agricola asigura obtinerea rapida a autorizatiilor de la Mediu, Pompieri, avizele sanitare si Prefectura. Programul Fermierul asigura fondurile necesare pentru cofinantarea programelor SAPARD.
La noi vin oamenii cu ideea de afacere pe care vor sa o faca, iar noi ii ajutam cu realizarea proiectului. Proiectantul trebuie sa fie unul autorizat. Pe baza unui referat pe care care il facem, fermierul poate solicita creditul de la banca.
Rep.: Ce se mai intampla cu evaluarea efectivelor de animale din judet?
I.S.: La ora actuala, peste 70 la suta din efec