- Dealerii nu pot spune unde se va opri deprecierea leului si cand va reincepe el sa creasca
- Daca euro va trece peste pragul de rezistenta de la 3,61 lei, ne putem astepta ca moneda unica sa urce la 3,65, sau chiar la 3,7 lei, moment in care banii "capsunarilor" si intrarile de capital strain ar duce la "refacerea" leului
- Cresterea s-ar putea opri insa la 3,61 - 3,62 lei si sa vedem cursul revenind mult mai repede la 3,45 - 3,5 lei, daca joi BNR va decide o noua majorare a dobanzii de politica monetara, de la 8,5 la 8,75 sau 9%
Multi ne punem intrebarea: incotro o vor lua cursurile de schimb? Temerile sunt legate de ultimele evolutii ale cursului, cand fluctuatiile cursului au devenit mult mai ample. Ca de obicei, decizia privind directia pe care o va lua leul se afla la indemana BNR.
Timp de aproape 14 ani leul s-a depreciat constant, impins de la spate de ratele anuale ale inflatiei. In octombrie 2004 euro atingea un maxim istoric de 4,1302 lei, leul depreciindu-se, comparativ cu momentul primelor cotatii ale acestuia, in ianuarie 1999, cu 316%!
A fost momentul de cumpana al leului, de atunci el intrand pe un trend ascendent, avand in vedere ca intrarea in U.E., necesita o moneda puternica si o inflatie cat mai mica. Pentru aceasta BNR s-a luptat permanent cu piata, vanzand ani la rand valuta. 2005 a fost anul leului, acesta apreciindu-se fata de euro cu aproape 7%, dar existand momente in care cresterea a fost de peste 15,5%, iar cursul putea sa scada sub 3,4 lei, pe fondul intrarilor masive de fonduri speculative, venite sa profite de dobanzile inalte, datorita liberalizarii pietei, la care se adaugau banii trimisi acasa de cei care muncesc in strainatate si de investitiile tot mai mari din economie.
Pentru BNR acesta a fost momentul trecerii de pe pozitii de vanzare pe cele de cumparare,