Reprezentantii Bancii Mondiale au discutat viitoarele angajamente ale institutiei in Romania si preconizeaza un program de creditare intre 450 - 550 milioane dolari anual. Potrivit Raportului Bancii, ambele tari au realizat ratinguri crescute de investitii, fapt ce le-a permis sa contracteze imprumuturi pe pietele de capital si sa aiba acces la imprumuturi competitive acordate de institutiile financiare europene.
Romania, care in 2000 avea una dintre economiile cu performantele cele mai slabe din Europa Centrala si de Est, a inregistrat una dintre cele mai inalte rate de crestere de atunci pana in prezent. PIB-ul a crescut, atingand o medie de 6,1 la suta pe an in perioada 2002-2005. Cresterea economica in Bulgaria a atins o medie de peste 5 la suta pe an in perioada 2000-2005, ritmul inflatiei s-a redus la procentaje cu o singura cifra, iar nivelul saraciei a scazut pe parcursul aceleiasi perioade.
"Reformele si transformarile pe care cele doua tari au fost capabile sa le intreprinda sunt cu adevarat remarcabile, avand in vedere faptul ca statele UE se confrunta adesea cu rezistenta atunci cand pun in discutie astfel de schimbari structurale", a afirmat directorul Bancii Mondiale, Anand Seth.
Economie mai libera
Romania si Bulgaria au reusit sa reduca in mod semnificativ rolul statului in economie, se arata in raport. Participarea sectorului privat a crescut spectaculos cu un procent de 10 la suta in ultimii cinci ani, pana la 75 la suta din PIB-ul Bulgariei si 70 la suta din cel al Romaniei.
Banca a prezentat oficialitatilor bulgare si romane optiunile care cuprind de la activitati de consultanta, pentru care acestea urmeaza sa plateasca onorarii, pana la produse sofisticate destinate managementului de risc si o gama completa de proiecte de cercetare si investitii, precum si imprumuturi de dezvoltare.
Romania a