Proiectul Nabucco, care prevede construirea unei conducte de gaz din Asia Centrala spre Europa de vest, ar putea primi astazi sprijinul politic de care are nevoie.
Comisarul European pentru Energie urmeaza sa se intalneasca luni la Viena cu ministrii de resort din tarile pe unde urmeaza sa fie construita conducta, inclusiv Romania, pentru a semna o declaratie in urma careia s-ar putea atrage fondurile necesare demararii proiectului.
"Exista o serie de probleme referitoare la modul in care va fi finantat proiectul, scopul nostru fiind de a gasi solutii impreuna cu Comisia Europeana si Guvernele tarilor de tranzit” a declarat un oficial austriac.
Companiile care vor participa la realizarea conductei de 3300 de kilometri sunt OMV Austria, MOL Ungaria, Botas Turcia, BulgarGaz Bulgaria si Transgaz Romania.
Oficialii tarilor implicate in proiect doresc sa obtina de la Comisisa Europeana o serie de exceptii de la reglementarile in vigoare astfel incat sa reuseasca incheierea unor contracte de furnizare in avans, pe durate de 10-20 de ani, exceptii asupra carora membrii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu.
„Proiectul Nabucco e unul de importanta majora. Contractele pe perioade lungi nu sunt admise, insa in acest caz vom face o exceptie” a declarat un oficial al Comisiei.
Scopul semnarii in avans a unor contracte de furnizare va permite atragerea de bani, necesari proiectului, de la Banca Europeana de Investitii dar si de la alte consortii financiare.
Conducta Nabucco se doreste a fi o alternativa la gazele furnizate de gigantul rus Gazprom, urmand a livra Europei gaze din regiunea Asiei Centrale.
Proiectul Nabucco, care prevede construirea unei conducte de gaz din Asia Centrala spre Europa de vest, ar putea primi astazi sprijinul politic de care are nevoie.
Comisaru