Productia agricola din acest an a fost deja compromisa in majoritatea judetelor, nefacand exceptie nici cea din Salaj. Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, ne-a declarat vineri ca cele mai afectate sunt culturile de grau, porumb si legume. Motivul? Ploile si grindina inregistrate in ultimele doua luni.
Umiditatea crescuta din sol si fluctuatiile de temperatura au intarziat cresterea porumbului si a graului, iar potrivit unor specialisti in domeniu productia nu va fi mai mare de jumatate din cea de anul trecut. Tot din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile au fost afectate si terenurile cu fanete, productia de nutret din acest an fiind si ea injumatatita.
La toate aceste probleme se adauga si cele cauzate de inundatii, fenomen care in Salaj a afectat peste 1.300 de hectare de teren agricol, peste 700 de hectare de teren cu pasuni si fanete si 50 de hectare de paduri.
Echipe formate din angajati ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola se vor deplasa in teritoriu pentru analizarea situatiei privind pagubele provocate de inundatii, dar si in localitatile unde nu au fost inregistrate astfel de probleme, dar unde din cauza ploilor culturile sunt deosebit de slabe.
Nu vor fi probleme insa in privinta culturilor de fructe si in special de prune. Ioan Bujita a apreciat ca „la fructe nu sunt chiar atat de mari probleme. Productia de prune va fi cel mai probabil foarte buna, iar asta este bine”. Pentru ca productia de cereale si legume va fi mult mai slaba decat anul trecut exista posibilitatea ca pretul graului si a porumbului sa creasca.
Ioan Marian, producator agricol autorizat din orasul Simleu Silvaniei, ne-a declarat vineri ca „product