Rafuiala dintre CD si formatul digital se apropie de sfarsit. Aparut in 1999, playerul digital a scos muzica la plimbare pe toate strazile lumii, fiind gadgetul preferat al tuturor tinerilor. Trecerea totala la acest format este asteptata in cinci, sase ani, desi vanzarile nu sunt inca impresionante. Un pustan sta tolanit pe un scaun si da din cap in timp ce batranii din autobuz se uita cu dezaprobare: “Bine ca are casti in urechi”, spun cativa. Sunt
Rafuiala dintre CD si formatul digital se apropie de sfarsit. Aparut in 1999, playerul digital a scos muzica la plimbare pe toate strazile lumii, fiind gadgetul preferat al tuturor tinerilor. Trecerea totala la acest format este asteptata in cinci, sase ani, desi vanzarile nu sunt inca impresionante.
Un pustan sta tolanit pe un scaun si da din cap in timp ce batranii din autobuz se uita cu dezaprobare: “Bine ca are casti in urechi”, spun cativa. Sunt convinsa ca ati asistat la asemenea scene de prea multe ori. Acele casti, legate la o cutiuta ce reda muzica la fel de clar precum un CD, au ajuns sa faca parte din peisajul de fiecare zi al vietii.
Dar v-ati intrebat cum functioneaza aceasta cutiuta, MP3 playerul? Luate separat, nici una dintre partile componente nu este revolutionara, dar ele ne permit sa avem muzica – si de multe ori radio si reportofon – oriunde ne-am afla. Pentru a realiza acest lucru, playerul trebuie sa extraga melodia din memorie, sa decompreseze formatul MP3, sa treaca octetii printr-un convertor digital – analog, iar apoi sa amplifice semnalul analog astfel incat sa putem auzi.
Desi formatul MP3 – pe lung MPEG audio layer III, o forma de compresie audio inclusa in formatul video Moving Picture Experts Group (MPEG) – a cast