Piata europeana a gazelor naturale se afla in pragul unei noi crize ca urmare a intentiilor Ucrainei de renegociere a contractelor cu Gazprom dar si a informatiilor potrivit carora Turkmenistanul ar urma sa majoreze preturile gazelor de export.
„Toate aceste par ingredientele unei furtuni puternice pe piata energiei” e de parere Jeffrey Woodruff, director in cadul companiei de rating Fitch.
Iulia Tymoshenko, care se pare ca va fi noul premier al Ucrainei la doar opt luni de zile dupa ce fusese demisa, a declarat recent ca toate contractele de furnizare a gazelor incheiate cu Rusia ar trebui renegociate intr-un mod amiabil.
Pe de alta parte, o alta problema vine dinspre Turkmenistan, care ameninta Rusia cu o noua majorare a preturilor dupa ce in urma cu putin timp se stabilise ca tarifele la gaze sa cresca incepand cu jumatatea lunii iulie de la 65 la 100 de dolari pe mia de metri cubi.
In acest context, e putin probabil ca Gazpromul, care furnizeaza 17 miliarde de metri cubi Ucrainei, sa fie de acord cu o reducere a preturilor. Mai mult, in cazul in care Turkmenistanul va majora preturile pentru Rusia le va majora si pe cele pentru Ucraina, tara careia ii livreaza aproape 40 de miliarde de metri cubi anual.
Oficialii Gazprom au declarat ca divizia Naftogaz nu a livrat inca o cantitate suficienta in depozitele subterane, in asa fel incat la momentul inceperii sezonului rece Ucraina sa nu se confrunte cu o noua criza energetica.
Pana acum, rezervoarele Ucrainei au primit doar cinci miliarde de metri cubi si ar mai fi nevoie de inca 11 miliarde.
Situatia e privita cu ingrijorare si de statele occidentale, care sunt in mare masura dependente de gazul rusesc ce tranziteaza teritoriul Ucrainei. Ele stiu ca o noua criza, precum cea din iarna, este posibila din nou.
„Orice intarziere