Sfarsitul saptamanii trecute a adus scaderea, pe pietele americane, a paritatii euro/dolar sub importantul prag suport de la 1,2540 dolari.
Aceasta evolutie s-a bazat pe mentionarea tot mai deasa a posibilitatii ca Rezerva Federala americana sa majoreze, joia viitoare, dobanda de referinta de la 5 la 5,25 sau chiar 5,50% pentru ca pana la sfarsitul anului ea sa urce la 6%, nivel dublu comparativ cu dobanda din euro-zona, care se situeaza de la inceputul lunii la 2,75%.
In aceste conditii, de la 1,2558 - 1,2650 dolari, la inceputul saptamanii, euro a coborat vinerea trecuta la 1,2475 dolari, cel mai scazut nivel de la sfarsitul lui aprilie.
Momentul decisiv in evolutia paritatii l-a avut insa decizia bancii centrale europene de a majora dobanda cu numai un sfert de punct procentual, pietele anticipand o crestere de 0,5%. Aceasta a condus la scaderea monedei unice, care crescuse la inceputul lui iunie la aproape 1,30 dolari.
In opinia unui broker din piata la termen de la Sibiu: „In cazul in care miscarea descendenta a euro se va mentine, este de asteptat ca ea sa atinga in scurt timp pragul suport de la 1,2250 dolari, dupa ce a incheiat anul trecut la 1,2840 dolari. In partea superioara pragurile de rezistenta se afla la 1,2635 si 1,2725 dolari.
La cresterea dolarului a contribuit si faptul ca el este considerat o moneda de refugiu, dupa ce devizele tarilor emergente, printr care se afla si Romania, s-au depreciat puternic in ultima perioada, in special dolarul neo-zeelandez, lira turceasca si randul sud-african. Acesta din urma a coborat fata de dolarul la minimul ultimilor doi ani, dupa ce a fost anuntat un deficit record al contului curent sud-african in primul trimestru al acestui an.
Sfarsitul saptamanii trecute a adus scaderea, pe pietele americane, a paritatii euro/dolar sub importantul prag suport de la 1,2540 dolari.