Virtuţile lor de medicament sunt cunoscute încă din Antichitate când erau recomandate ca reîntineritoare şi purificatoare, folosite pentru despovărarea organismului de toxine, pentru împiedicarea formării şi pentru eliminarea pietrelor la bilă şi la rinichi, precum şi împotriva gutei şi reumatismului. Din cauza defrişărilor pădurilor în ultima perioadă de timp, fragii au ajuns o raritate în floră spontană europeană. Din fericire, la noi lizierele pădurilor şi poienile sunt încă pline de fragi cu un gust şi o aroma care satisfac cele mai exclusivite gusturi, dar adevărata lor valoare constă în binefacerile pe care le aduc organismului în curel;e tratamentelor naturiste. Deobicei, se consumă simpli, fără nici un fel de adaos. În mod
excepţional, vor fi asociaţi cu
puţină miere de albine, pentru a le mări efectul laxativ în tratamentul constipaţiei şi a bolilor asociate acesteia. O cură de fragi timp de şapte zile este excelentă pentru adaptarea organismului la temperaturilr toride de vară. Frăguţele reduc tensiunea arterială, tonifică sistemul nervos, combat moleşeala şi astenia. Sucul de fragi stimulează activitatea ficatului şi îl drenează, favorizând
regenerarea celulei hepatice. Este indicat în tratarea hepatitei, hepatitei cronice, cirozei. Reumatismul se ameliorează după o cură de fragi de 12 zile, asociată cu băi de soare. cura cu frăguţe este un leac excepţional în acnee, dermatoze infecţioase şi alergice şi chiar psoriazis, unde declanşeaza şi catalizează procesele de vindecare prin efectul detoxifiant, eliminând toxinele din tesuturi prin diureză, trenspiraţie şi fecale. Tulburările intestinale şi oxiurile se rezolvă prin consumul a 500 grame timp de 10 zile. Pentru prevenirea apariţiei ridurilor şi redarea prospeţimii şi strălucirii tenului. Se face o mască din frăguţe zdrobite care se aplică pe faţă seara şi se păstrează timp de două