(Foto: )
Daca in primele luni ale acestui an, Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare demonstra ca interesul investitorilor era orientat catre terenurile cu potential comercial si industrial, agentia imobiliara Edil arata ca orientarea nu a fost una de lunga durata.
Cele mai multe terenuri achizitionate per ansamblu in prima jumatate a acestui an au fost cele destinate constructiilor de locuinte, in procentaj de 60% (peste 80% din cazuri sunt constructii de blocuri).
Pe locul doi in topul investitiilor, cu 25% din totalul tranzactiilor cu terenuri, sunt cele cu destinatie comerciala (retail), 10% o reprezinta terenurile pentru constructia de birouri, iar terenurile industriale, dupa doua luni de exclusivitate, au acumulat un total de 5%.
Sper deosebire de celelalte produse imobiliare, specialistii apreciaza ca tranzactiile cu terenuri au inceput sa-si piarda din caracterul speculativ. Tot mai putine persoane cumpara terenuri in scopul revanzarii, la un pret mai mare. Justificarea este vizibila in cererea foarte mare, in raport cu oferta pentru locuinte.
Piata terenurilor reprezinta in Cluj un subiect fierbinte din cauza reliefului. “Intr-o depresiune precum cea in care este situat orasul Cluj-Napoca, terenul plan sau cu inclinatie minima este foarte apreciat. Aceasta nu inseamna ca nu se vor dezvolta constructii pe terenurile denivelate.
Lucrarile de sistematizare si consolidare ale terenurilor existente sunt abia la inceput in municipiu, in timp ce in orase din Croatia ori Polonia, aceste lucrari sunt deja standard”, arata Adela Aldea, referent marketing Edil.
Pretul terenurilor agricole ar putea creste spectaculos
Reprezentantii Nobila Casa sustin ca preturile terenurilor pentru constructii, situate