Anca Jucan, administrator Vila Siesta(Foto: )
Dupa cum am anuntat in editia trecuta, Saptamana Clujeana continua demersul de radiografiere a industriei hoteliere clujene, oprindu-se de aceasta data in special asupra sumelor pe care aceasta activitate le-a atras in oras.
Avand in vedere ca, in 2005, la bugetul Primariei s-au strans 552.000 lei prin colectarea taxei hoteliere de 2%, rezulta ca suma totala incasata de hotelierii clujeni, respectiv cheltuita de turisti, se cifreaza la 27,6 milioane lei, adica 7,885 milioane de euro.
Un calcul similar, pe baza sumei incasate de Primarie in primele cinci luni ale acestui an, indica faptul ca in aceasta perioada, turistii au platit pentru cazare in oras suma de 13,9 milioane lei, echivalentul a 3,97 milioane euro.
Potrivit informatiilor oferite de Directia Regionala de Statistica Cluj, in 2005 au fost inregistrate 280.919 cazari pe raza judetului. In primele patru luni ale acestui an, numarul cazarilor a ajuns la 85.557, depasindu-l pe cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand acesta a fost de 76.903.
Visand la Oficiul de Turism
Taxa hoteliera reprezinta un punct nevralgic pentru cei care isi desfasoara activitatea in industria hoteliera clujeana. Unii manageri de unitati de cazare se plang de faptul ca taxa platita Primariei este la valoarea facturata, si nu la cea incasata efectiv, avand in vedere ca pentru cea mai mare parte a incasarilor sunt nevoiti sa achite comisioane.
Astfel, desi aceasta a fost majorata din 2005 la 2%, pana atunci cuantumul ei fiind unul relativ simbolic, de 0,5%, implicarea institutiei in stimularea turismului si implicit, a sectorului hotelier din oras, este nula.
Suma cu care sectorul hotelier a contribuit in 2005 l