Indicele de disparitate dintre regiunile cu cea mai mare si respectiv cea mai redusa contributie la formarea PIB a fost, in 2005, de 1,671%, precizeaza un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza. Indicele de disparitate, calculat ca raport intre valorile PIB/cap de locuitor din diferite regiuni, evidentiaza diferentele de dezvoltare intre diferitele zone ale tarii. Calculele exclud Capitala, care inregistreaza valori mult peste celelalte regiuni.
Potrivit CNP, pana in 2008 diferentele intre regiuni se vor reduce foarte putin. Regiunea Vest va inregistra in continuare cea mai mare valoare a PIB/locuitor, in timp ce nord-estul tarii va ramane pe ultimul loc. Comparativ cu anul 2000, in 2005 decalajele dintre regiuni s-au adancit, raportul dintre regiunea cu nivel maxim si fiecare dintre celelalte zone fiind in crestere.
Banatul si Capitala vor creste media. Moldova si sudul Munteniei raman corigente
Pana in 2008, regiunile Vest, Centru si Bucuresti vor devansa nivelul national, iar regiunile Nord - Vest, Sud - Est, Sud - Vest, Sud si Nord - Est vor ramane, in continuare, cu un PIB/locuitor inferior celui pe total tara, estimeaza CNP.
In cazul populatiei ocupate, diferenta dintre valoarea maxima inregistrata pentru toti anii la nivelul regiunii Nord - Est si valoarea minima (regiunea Vest) este in usoara scadere (cu 0,1 la suta). De asemenea, decalajele privind castigurile salariale sunt in scadere (cu 3,6 la suta), ele existand inca datorita nivelului ridicat inregistrat in regiunea Bucuresti comparativ cu nivelul minim inregistrat in regiunea Nord - Est.
Si in cazul numarului de someri si al ratei somajului discrepantele se mentin, dar sunt in scadere cu 0,2 la suta, daca se elimina din analiza regiunea Bucuresti. In acest caz, valorile maxime se inregistreaza in regiunile Sud, Sud - Vest si Centru, iar cele minime in regi